I.v.m. vakantie worden bestellingen vanaf 26 september weer verstuurd

Zerowaste boodschappen doen

We gaan niet hoog van de toren blazen en op een kansel staan om je te vertellen hoe fout we als mensheid bezig zijn. Dat heeft geen zin en bovendien ben je je waarschijnlijk toch al wel bewust van de kwalijke invloeden van plastic. Edoch, daar zijn we wel met z’n allen verantwoordelijk voor. Zolang we plastic gebruiken, houden we de erbarmelijke situatie waarin onze planeet verkeert in stand. Maar gelukkig kunnen we met simpele doch nobele initiatieven proberen het tij te keren. Bijvoorbeeld door zerowaste boodschappen te doen!

Dit houdt in dat je je inkopen doet zonder dat je daarbij onnodig veel plastic aanschaft en daarmee de vraag naar kunststof hoog houdt. Over welke producten hebben we het dan? Tja… een heleboel. Daarom hebben we hieronder een aantal belangrijke voorbeelden opgesomd.

Dispensers

Van alle markten thuis

Het mooie aan markten is natuurlijk dat je al je aankopen in een mand of tas kunt deponeren. Eentje die je zelf van huis hebt meegebracht. Die gebruik je dan voor verse groenten en fruit, kaas, vlees en andere voedselwaren. Ga je veel inkopen in één keer doen? Dan raden we je uiteraard aan om meerdere tassen, dozen of manden mee te nemen. Want wanneer je niet om plastic tasjes hoeft te vragen die je daarna waarschijnlijk toch weggooit, bewijs je het milieu een dienst!

Marktwaren

Als de nood het hoogst is…

…zijn de boodschappen nabij! Maar ja, sommige producten zijn nu eenmaal verpakt in plastic of bewerkt karton. Kun je daar geen alternatieven voor vinden waar je je niet blauw voor betaalt? Tja, dat is dan balen. Ga je dan eerst eens afvragen of je het echt nodig hebt.

Oké, oké, we snappen wel dat dit heel betuttelend overkomt. Maar wanneer je zo groen mogelijk wilt leven, zul je merken dat dit heel moeilijk is. Dat betekent dat je in de verleiding komt om uitzonderingen te gaan maken. En doe je dat te vaak, dan… ben je uiteindelijk helemaal terug bij af.

Kortom, stel prioriteiten. Kies alleen voor producten die je wilt kopen die in plastic zijn verpakt als dat echt niet anders kan en waarvan de aanschaf ook nog eens noodzakelijk is.

Onder ieder dekseltje past een…

…potje! En steeds meer winkels stellen je in staat om je zelf meegebrachte containers te vullen. Denk maar aan de koffieautomaten op stations, bijvoorbeeld. Je zet je eigen beker eronder, drukt op de knop en daar heb je de warme, zwarte motor waar je zo naar smacht. Ja, of degene die achter de balie staat doet dat voor je, natuurlijk.

Sommige supermarkten hebben ook al automaten waar je je eigen sap kunt persen en in een flesje mag gieten. Meestal zijn dit plastic modellen van de winkel zelf, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om die van jou af te wassen en mee te nemen.

En het wordt inmiddels steeds populairder om voorraden met noten en andere levensmiddelen toegankelijk te maken voor bezoekers. Je pakt zoveel als je nodig hebt en rekent het af, zonder dat daar extra plastic aan te pas komt! Handig toch?

De échte doe het zelver!

Als het nou gaat om een specifiek ingrediënt of een voorwerp dat je nodig hebt, kun je ook creatief zijn. Maak het lekker helemaal zelf! Dan heb je een project met een resultaat om trots op te zijn en waar je ook nog eens zelf de volledige controle over uitoefent. En natuurlijk is het veel eenvoudiger om even snel naar een winkel te lopen en hetgeen je nodig hebt aan te schaffen. Maar, zoals je waarschijnlijk wel door hebt: gemakkelijker is niet altijd beter. Zeker niet op de lange termijn.

Veel succes!

Plaats een reactie