Wat kun je met koffie?

Het is niet aan ons om je uit te leggen wat koffie is, laat staan om je te vertellen of je het wel of niet moet drinken. De een nuttigt het puur en alleen tijdens een ontbijt of pauze, een ander kan de hele dag niet zonder. Er zijn ook zat mensen die het niet lusten of er te hyperactief van worden.

Of jij nou een liefhebber bent of niet, maakt eigenlijk helemaal niet uit in dit verhaal. Want dan heb je toch vast wel eens gasten over de vloer aan wie je het serveert? Dan zul je ook wel een klein voorraadje in huis hebben en een residu overhouden nadat je het hebt gezet. Wat we je dus eigenlijk willen vertellen is dat je dat niet zomaar moet weggooien omdat je het op allerlei manieren kunt gebruiken!

De grote schoonmaak

En dat dus in de breedste zin van het woord, hè? Zowel persoonlijke verzorging als het huishouden worden geholpen met een beetje koffie. Tuurlijk, schenk ‘n lekker bakkie in om deze klussen vol te houden! Maar met behulp van je koffieprut maak je het jezelf alleen maar gemakkelijker.

Blog Coffee III

DIY koffiescrub

Meng de koffie bijvoorbeeld tot een scrub met water of een specifieke olie. Die breng je dan vervolgens op je huid aan, waarmee je dode huidcellen verwijdert. Je huid wordt er een stuk zachter van en wallen onder je ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon! Ook de doorbloeding van je hoofdhuid profiteert hiervan. Jawel, gebruik het gewoon onder de douche en smeer het goed in. Maar besef wel dat je haar er een stuk donkerder van wordt!

Blog Coffee IV

Koffie als keukenhulpje

Verstopte gootsteen? Koffiedik er doorheen! In combinatie met een beetje afwassop en kokend water stroomt alles weer lekker door. En nare luchtjes in je koelkast absorbeer je door een bakje met koffieprut erin te zetten. Wanneer je bepaalde ingrediënten er iets te lang in hebt laten liggen, weet je nu wat je te doen staat om de geuren ervan te verdrijven.

Koffie in de tuin

Regent het? Balen! Maar dan ga je alsnog met je koffie naar het terras als je slim bent. En ja, het gaat hier wederom om het overblijfsel in je filter, hè? Want daar heb je op verschillende manieren voordeel bij. Zo kunnen slakken er niet tegen en blijven dus weg van jouw planten en gewassen. Die worden er bovendien mee bemest. Strooi een beetje van de prut om je groen heen. Voeg nog wat extra toe wanneer je de effectiviteit van dit wondermiddel verhoogd wilt zien. Tot sluit ruikt je (moes)tuin er ook nog eens lekker door!

Mieren in huis bestrijd je ook nog eens door koffiedik te strooien op de plekken waar ze je woning binnendringen. Verspreid de opgedroogde koffieprut in en rond de kieren en gaten die de minuscule beestjes normaal gesproken toegang verschaffen tot je woning en sta versteld van het resultaat.

Blog Coffee VI

Creatief met koffie

Heb je geen verf in huis of wil je je laten inspireren door beperkingen? Dan maak je een prachtig kunstwerk met behulp van koffie! Hartstikke leuk ook voor de koters. Afgekoelde koffie kunnen ze over hun doek of papier verdelen met behulp van takken, bladeren, sponzen en natuurlijk kwasten. En vergis je niet, ook volwassenen creëren hiermee de geweldigste kunststukjes! Wissel eventueel eens af door ook gebruikte theezakjes aan jouw palet toe te voegen en maak iets heel persoonlijks.

Bovendien kun je in plaats van verf ook het papier dat je wilt gebruiken als basis voor je kunstzinnige uitspattingen voorbewerken met gebruikte theezakjes en koffiedik. Zo creëer je onfeilbaar de look van een historisch document! Doop het in een vloeibaar mengsel van de twee en leg het papier vervolgens kort in de oven. Daarna ga je er met krijt, potlood, verf of inkt overheen!

Plaats een reactie