Zodra het einde van een jaar eraan zit te komen, wordt het tijd om terug te kijken. Wat heb je de afgelopen 365 dagen allemaal gedaan – of juist niet – waar je de komende twaalf maanden graag verandering in brengt?

Voor veel mensen is een goed voornemen – mogen er ook meerdere zijn – een traditie, die er vaak op neerkomt dat je terug kunt kijken hoe je gefaald hebt om je eraan te houden. Waarna je er met zijn allen hartelijk om kunt lachen. Maar voor genoeg anderen zijn het maken van doelstellingen en daaraan werken een hele serieuze zaak.

In dat geval is het niet alleen belangrijk om te durven die sprong te wagen, maar er ook voor zorgen dat deze daadwerkelijk een impact heeft op jouzelf en/of je omgeving. Ik-ga-meer-aan-lichaamsbeweging-doen is bijvoorbeeld redelijk vaag. Ik-ga-een-specifiek-gewicht-nastreven is alweer veel specifieker en makkelijker meetbaar. Wanneer dat bovendien nogal ver afstaat van je huidige aantal kilo’s, is het nog een behoorlijke uitdaging ook. En mocht je dit streven daadwerkelijk belangrijk vinden voor het behoud/de bevordering van je gezondheid, dan doe je het echt ergens voor!

Bij Clubeco geloven we in verbetering. Maar wie iets goeds voor zichzelf weet te doen, kan dat ook voor de planeet. Sterker nog, deze twee doelstellingen kun je gemakkelijk combineren! Wanneer jij gezonder leeft, kan dat tegelijk gelden voor het milieu.

Maandelijks geven we jou een suggestie voor een groen voornemen dat je gedurende die maand kunt naleven. Natuurlijk mag je elk daarvan ook overdragen naar de rest van het jaar – graag zelfs! We doen ons best om ervoor te zorgen dat je leven er met iedere maandelijks voornemen op vooruit gaat. En dat je negatieve impact op het milieu daarbij zo klein mogelijk blijft!

Maar goed, naleven is dan ook nog zo’n ding, hè? Daarom stellen we hier een lijst op met handvatten die jou kunnen helpen het doel niet uit het oog te verliezen.

Toefie

1: De Waarde van het Doel

Een groen voornemen – je eigen idee of een suggestie van ons, dat maakt niet uit – moet belangrijk voor je zijn. Zolang je aan het uiteindelijke doel geen waarde hecht, ga je je er ook niet op toeleggen. En waarom zou je ook?

Stel en accepteer een doel waar je nu nog ver van af staat, maar wat je wel na aan het hart ligt. Sparen voor een grote uitgave. Afvallen voor een speciale gelegenheid. Werken en leren om je studie te behalen. Het doel zelf moet een significante impact hebben op je leven en/of het milieu.

Stampies

2: Etappes

Stel, je gaat een taart bakken. Dan weet je dat je verschillende ingrediënten op hun vereiste manieren moet voorbereiden. Je moet het in etappes doen.

Kortom, leer accepteren dat je je doel niet in één keer gaat halen, maar wel in kleine beetjes. Leer de stappen herkennen, breng ze in kaart en houd je eraan.

Etvursitie

3: Tegenslagen

Ontzettend fijn dat je je doelstellingen zo serieus neemt! Maar lukt het je één keer niet om een bepaalde stap te zetten? Geef dan niet direct op! Je faalt alleen wanneer je ervoor kiest om je handdoek in de ring te gooien zodra je je fout of falen (h)erkend hebt. De enige juiste manier om hiermee om te gaan is leren van je fouten en het in de toekomst beter te doen. Dus blijf stug volhouden zodra het je een keer niet lukt om je aan je schema te houden!

Guide

4: Hulp vragen

Mensen in je directe omgeving kunnen je helpen. Zijn er bepaalde verleidingen die je probeert te weerstaan? Breng je partner, ouders, kinderen, broer(s)/zus(sen) en/of collega(‘s) daar dan van op de hoogte. Zo krijg je niet de drang om er toch aan toe te geven. Bovendien kunnen de mensen om je heen je helpen met het realiseren van je doelen. Bijvoorbeeld door actief hetzelfde te gaan doen of je te helpen met evaluatie.

Balance

5: Balans

We hadden het al even over de waarde van je groene voornemens, maar ook de haalbaarheid is een factor. Al deze elementen moet je tegenover elkaar zetten. Als het te gemakkelijk is, is het geen doel. Maar als het onmogelijk is, ga je je er niet aan wagen.

Zoek de balans. Er moet een gulden middenweg bestaan tussen haalbaarheid en uitdaging.

We wensen je heel veel succes!