Eco december

Nou wordt Kerstmis al een feest genoemd waarin je extra lief moet zijn voor elkaar. Hartstikke mooi gebaar, natuurlijk. Maar bij Clubeco vinden we dat alle festiviteiten die december rijk is ook op een ecovriendelijke manier georganiseerd kunnen worden. Wereldproblemen zijn aan het einde van de twaalfde maand immers niet zomaar opgelost of verdwenen. We verslappen dan ook niet onze aandacht vlak voor het begin van het nieuwe jaar. In plaats daarvan hebben we naast vrede op aarde ook milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel. Kortom, hoog tijd voor eco december!

Iedereen kan hier natuurlijk zijn of haar eigen invulling aan geven. Maar wij zouden Clubeco niet zijn als we je niet een aantal tips te bieden hadden om zo zorgvuldig mogelijk met de laatste loodjes van het jaar om te gaan!

Mutsy

Tip 1: En er was licht!

Maar waar komt dat licht precies vandaan? Als het aan ons ligt – no pun intended – van een milieuvriendelijke kaars. Kies voor een merk en type dat bestaat uit natuurlijke ingrediënten en plasticvrij verpakt is. Mocht biologische afbreekbaarheid ook nog eens een eigenschap zijn, des te beter. Milieuvriendelijke kaarsen branden zelfs vaak meer dan twee keer langer dan normale kaarsen, dus tel uit je winst! Zo mag je extra lang genieten van de sfeer die deze verlichting biedt.

ScentedCandles

Tip 2: A FAIR-y Merry Christmas

Een beetje misleidend, die kop, want deze tip telt voor Sinterklaas net zo goed. Want dat is ook een feest waar de nodige lekkernijen bij komen kijken. Naast kruidnoten, taai, kerstkalkoenen en andere traditionele culinaire hoogstandjes, komt daar vaak een boel chocolade bij kijken. Ben je extra creatief in de eco december dagen? Dan kun je zelf met chocolade de lekkerste traktaties bereiden! Maar onze vraag aan jou is dan wel of je dat met behulp van fairtrade producten wilt doen.

Want wij zoetekauwen genieten gewoonweg over de rug van arme boeren die voor hun werk nauwelijks tot niks betaald krijgen! En die wetenschap alleen al is toch geen prettige bijdrage aan de kerstgedachte? laat staan aan de vrijgevigheid van de Goedheiligman. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven te vinden. Aanbieders van chocolade die wordt geproduceerd onder menslievende omstandigheden, wat betekent dat de arbeiders die de cacao oogsten daarvan kunnen leven. Wij worden zo warm bij die gedachte, dat onze chocolade spontaan begint te smelten!

Chochrislate

Tip 3: Kwaliteit boven kwantiteit

Dit geldt zeker voor de wat oudere kinderen – waar volwassenen dus ook onder vallen. In plaats van een cadeau geven om het cadeau, kun je beter kiezen voor een geschenk waar de ontvanger ook daadwerkelijk iets aan heeft. Voor meerdere jaren. Denk dus aan een cadeau dat degene aan wie het gericht is na aan het hart ligt. Is dat een creatief persoon? Penselen, potloden, krijt en verf. Gek op auto’s? Een encyclopedie over het onderwerp. Keukenprins(es)? Ingrediënten, keukengerei, een braadpan, etc. Je snapt ‘m inmiddels wel. Het mooiste zou zijn wanneer je geschenk op meerdere manieren duurzaam is. Die zetten we even voor je op een rijtje om het wat overzichtelijker te maken.

  • Duurzaam materiaal: oftewel, zorg dat een geschenk gemaakt is uit bestanddelen die lang meegaan.
  • Waardevol cadeau: zoals we al aan hebben gegeven, kun je het beste iets kiezen waar de ontvanger nog jaren op kan teren, in plaats van dat het na een paar keer gebruiken weggegooid wordt.
  • Emotionele waarde: kies iets uit waarvan de ontvanger het zeker zal koesteren.
Mocht het je lukken om aan alledrie deze voorwaarden te voldoen, dan weet je zeker dat je het beste cadeau hebt uitgekozen!
Prezzys

Tip 4: De verpakking

Creativiteit kent geen tijd. Zeker wanneer het op Sinterklaas aankomt kun je lekker losgaan op surprises en gedichten, hoewel sommige families deze elementen ook tijdens het kerstfeest toepassen. Hoe het ook zij, ook hier heb je weer de mogelijkheid om aan het milieu te denken. Kijk goed naar het keurmerk van je cadeaupapier. Staat er een FSC logo op? Dan is dat altijd een goeie keuze. Gerecycled papier is nog beter. Kaftpapier valt daar ook onder.

Verder kun je natuurlijk dat papier op zijn plek houden door er een strikje omheen te doen van touw, gemaakt van jute. Nog beter; wegens het gebrek aan plakband, waar natuurlijk plastic in zit, kun je het papier ook gemakkelijker hergebruiken omdat de ontvanger niks kapot hoeft te scheuren!

Dankzij het touwtje kun je je cadeau ook nog eens heel mooi decoreren met blaadjes, dennenappels, kastanjes, eikels, beukennoten en andere natuurproducten. Het valt op, ziet er schitterend uit en versterkt de sfeer wanneer je kijkt naar al die presentjes die prachtig staan uitgestald!

Gifties

Tip 5: De maaltijd

Dit is best moeilijk. Genieten is belangrijk, maar dat mag toch ook wel verantwoord?

Dat gezegd hebbende is het lastig om over de maaltijd die jullie zouden gaan gebruiken te spreken zonder heel erg met een vingertje te gaan wijzen. We zijn je moeder niet! Maar toch, het kan geen kwaad om even om je heen te kijken. Wanneer je vlees op het menu wilt zetten, let er dan goed op of het juiste Beter Leven keurmerk erop zit, waaruit blijkt dat de dieren goed zijn behandeld. En anders zijn er genoeg vleesvervangers, of gerechten waarin dierlijke producten nauwelijks tot niet voorkomen! Er is niks mis met genieten van een biefstuk, maar er bestaat nog steeds een hardnekkige mentaliteit die zegt dat iedere maaltijd vlees nodig heeft. En daar moeten we vanaf!

Mocht je ook gasten over de vloer krijgen, dan is het uiteraard heel belangrijk dat je rekening houdt met hun wensen, mogelijke allergieën en andere restricties.

Fijne feestdagen!

Dinnyz