Van sommige spullen moet je nu eenmaal afscheid nemen. Niemand heeft er meer wat aan, ze hebben hun doel gediend, ze zijn versleten of komen om wat voor reden dan ook niet meer in aanmerking voor reparatie.
Maar weet je dat laatste wel zo zeker? Wellicht kun je er juist nog heel veel mee, en milieubewust ook! Dat noemen we duurzaam repareren. Sowieso is het fixen van je kapotte eigendommen veel beter dan ze toevoegen aan een enorme afvalberg.
Is het gemakkelijk? Zolang je niet de juiste kennis paraat hebt, misschien niet. Maar die kun je natuurlijk opdoen! Wellicht heb je er straks met duurzaam repareren wel een hele leuke nieuwe hobby bij.

Doet ‘ie ‘t of doet ‘ie ‘t niet (meer)?
Zodra een apparaat niet meer functioneert of een kledingstuk behoorlijk wat scheuren bevat, je het inderdaad niet meer kunt of wilt gebruiken. Maar afhankelijk van wat eraan scheelt, is het altijd slim om je voorwerp grondig te inspecteren. Mocht het defect of mankement niet direct zichtbaar zijn, kun je het wellicht zelf nog ontdekken. Is het een televisie of gaat het om andere elektronische apparatuur waar nog garantie op zit? Dan stuur je het natuurlijk terug en zorg je dat het probleem professioneel wordt opgelost. Zo niet, kijk dan wat je zelf kunt doen om het euvel te verhelpen. Gooi niet direct de handdoek in de ring!

Digitale handleiding
We leven inmiddels al in het derde decennium van de 21ste eeuw. En er bestaat een fenomeen waar we niet meer omheen kunnen: het internet! En daarop vind je tal van video’s van enthousiastelingen die graag anderen willen helpen. Bijvoorbeeld over (duurzaam) repareren. Ben je van plan om een product naar de stort te brengen? Doe het niet! Kijk eerst eens of je er, met behulp van een slimmerik op het web, zelf nog wat mee kunt. Een video tutorial biedt vaak behoorlijk wat houvast en daarmee een perfecte uitkomst.

Gereedschappen
Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig je te realiseren dat je deze klus waarschijnlijk niet met je blote handen aan kunt pakken. Het duurzaam repareren van kleding doe je bijvoorbeeld met scharen, naalden, draden, een naaimachine, etc. Apparatuur maak je open met een schroevendraaier. Afhankelijk van het voorwerp kunnen boormachines, zagen, hamers, spijkers en nog veel meer ook uitkomst bieden. Misschien zelfs een lasapparaat! Zorg dat je die op voorraad hebt. Kies bovendien altijd voor kwaliteit, ook al moet je er wat meer centen voor neerleggen. Dat is ‘t uiteindelijk allemaal waard.

Gezellig met lotgenoten
En experts! Er komen in Nederland steeds meer plekken bij waar mensen met elkaar hun spullen kunnen repareren. In een zogeheten Repair Café willen mensen met de juiste kennis en vaardigheden je graag uitleggen hoe je jouw meegebrachte eigendommen een nieuw leven geeft. En zodra jij het zelf kunt, ben jij ook in staat om anderen bij te brengen hoe ze duurzaam met hun kapotte apparaten, kledingstukken, gereedschappen en nog veel meer om kunnen gaan!
Oftewel, zegt het voort…