I.v.m. vakantie worden bestellingen vanaf 26 september weer verstuurd

Duurzaam op vakantie

Na maanden hard werken en uitkijken naar een paar dagen of weken even helemaal niks, wil je je ook echt kunnen ontspannen. Toch zit je niet te wachten op het leveren van een bijdrage aan de vervuiling die als een schaduw vastkleeft aan het fenomeen reizen. Nou, gelukkig zijn wij hier om je te vertellen dat dat ook echt niet hoeft! Hieronder delen we enkele tips waarmee jij zo duurzaam en verantwoord mogelijk op vakantie kunt gaan.

Plan vooruit

Natuurlijk ga je eerst een bestemming uitzoeken. Wanneer je oceanen over moet steken, is een vliegtuig nagenoeg je enige optie. Blijf je op het Europese continent? Dan zijn er nog andere mogelijkheden! Komen we zo op.

In principe is deze tip eigenlijk voor iedereen die überhaupt gaat reizen. Je wilt toch weten wat er in en rond jouw bestemming allemaal te doen is. Oh ja, er zijn genoeg mensen die zich graag lekker laten verrassen. Maar je bent toch wel graag zeker dat er in de plaats waar jij naartoe gaat iets te beleven valt? Voor velen is de activiteit immers de reden om een reis te ondernemen. Ga je meerdere dingen doen? Kijk dan of je een schema kunt maken. Reis je van het ene land naar het andere – of binnen de grenzen natuurlijk -, dan weet je hoelang je waar precies kunt verblijven. Dat maakt budgetteren ook gemakkelijker.

Oh ja, en als het op accommodatie aankomt: wees er snel bij! Je kunt ervoor kiezen om je vakantie te baseren op last-minute aanbiedingen, maar dan wordt je verblijf plannen misschien weer lastig – tenzij je op één plek blijft. Alles heeft zo z’n voor- en nadelen, het hangt er maar net vanaf hoe jij bent ingesteld.

Vervoersmethoden

We hoeven je niet uit te leggen dat en hoe vervuilend vliegtuigen zijn. Vermijd die dan ook liever, tenzij het echt niet anders kan. Kies bij voorbaat voor de trein, die een veel kleinere voetafdruk in het milieu achterlaat dan een metalen vogel. Het railnetwerk gaat door heel Europa en daarbuiten. Je weet precies hoe laat je kunt of moet vertrekken, wat een beetje consistentie in de hand werkt. Wanneer je verblijfplaats ver van een station af ligt, moet je je natuurlijk ook kunnen beroepen op vervoer. Neem in dat geval een fiets mee of pak een bus.

Together

Gezellig samen

Hoe meer mensen samen in één voertuig passen – auto of trein, bijvoorbeeld -, hoe minder je het milieu belast! Blijf dan ook zoveel mogelijk bij elkaar wanneer je samen met vrienden of familie een reis onderneemt. Hoe meer auto’s je bijvoorbeeld voor de trip nodig hebt, hoe meer uitlaatgassen je verspreidt. Hetzelfde geldt voor andere vervoersmethoden. Wanneer je sowieso de ‘samen uit, samen thuis’ regel toepast, hoef je je hier sowieso geen zorgen om te maken.

Marketrail

Koop lokaal

Steun de lokale bevolking door gerechten te eten die in de streek zelf bereid zijn. Ga je zelf koken? Dan koop je natuurlijk het liefste alles wat je voor jouw met liefde bereide maaltijden nodig hebt bij een plaatselijke groenteboer of fruitteler. Sowieso kennen veel landen en regio’s hun lokale lekkernijen. Naast milieubewust handelen is het ook gewoon een hele ervaring om eens iets te eten dat je in supermarkten of restaurants bij jou thuis in de buurt niet tegenkomt!

Rules

Houd je aan de regels

Dat moge duidelijk zijn. Maar sommige lokale regels zijn heel specifiek. Het is ook geen slecht idee om je te verdiepen in de cultuur van het land of de streek waar je heen reist. Misschien houdt men er daar wel behoorlijk andere sociale regels op na dan hier in Noord Europa! Uiteraard zul je vergeven worden wanneer je de lokale gebruiken niet meester bent, maar je zult gewaardeerd – en wellicht zelfs beloond – worden voor je inzet zodra je je beste beentje voor zet.

HAMMOCK

Avontuurlijk slapen

Zolang het er het weer voor is, kunnen we je aanbevelen om in een tent te gaan slapen. Let er daarbij wel op dat je geen rommel achterlaat of de natuur anderszins verstoort. En vele landen bieden eco-vriendelijke accommodaties aan. Hangmatten, boomhutten, houten huisjes, etc. Pak je laptop erbij en zoek de perfecte slaapplek uit die bij jouw stijl past en waarmee je het milieu zo min mogelijk belast! Verrek zeg, dat rijmt ook nog eens.

Luggage

Bagage

Pak slim in. Neem enkel mee wat je nodig hebt. Hoe minder gewicht, hoe lekkerder je reist. In een vliegtuig mogen al jaren geen vloeistoffen meer worden meegenomen. Maar haarverzorging en zeep in handige bars neem je probleemloos overal mee naartoe! Knappe douanier die jou daarom tegenhoudt. Oh, en lang niet overal verkopen ze ecologische rietjes. Die kunnen we je zeker aanbevelen. Of hun metalen collega’s, zolang je van de ene naar de andere grens maar niet door een detectiepoortje hoeft. Deze kun je gewoon afwassen en hergebruiken!

Kies geuren, kleuren en ingrediënten uit die het beste bij jouw persoonlijke hygiëne passen en begin maar met inpakken. We wensen je alvast een hele goede reis toe! Veel foto’s maken, hè?

Plaats een reactie