I.v.m. vakantie worden bestellingen vanaf 26 september weer verstuurd

DIY Afwasmiddel

Handig, zo’n supermarkt: die heeft werkelijk alles! Natuurlijk ontbreekt er wel eens een ingrediënt of product dat je in een speciaalzaak wel vindt, maar over het algemeen kun je daar terecht voor alles wat je maar gebruikt om je huishouden te laten draaien.

Maar ondanks dat het verkocht mag worden, zijn er zat voedselwaren, reinigers en andere hulpmiddelen die zwaar belastend zijn voor het milieu. Daar zien wij uiteraard graag verandering in. En dat is dan ook precies de reden dat we ons best doen om het zelf maken van afwasmiddel te promoten!

DIY Afwasmiddel Dishes I

Waarom een DIY afwasmiddel?

De totstandkoming van een afwasmiddel is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Er zitten bijvoorbeeld schadelijke stoffen in die bij langdurig gebruik je huid droog en gevoelig kunnen maken. Daarnaast kan het maar zo zijn dat je in de supermarkt met een afwasmiddel in je handen staat dat op dieren is getest. Wellicht zitten er zelfs dierlijke producten in!

De verpakking van afwasmiddel bestaat ook al uit plastic, wat een grote kans heeft om na gebruik in de zee terecht te komen. En de microplastics in afwasmiddel tasten het onderwaterleven aan nadat het in de natuur terechtkomt.

Dat is niet het geval wanneer je zelf je afwasmiddel maakt, met de juiste en zorgvuldig uitgezochte zeep als basis.

DIY Afwasmiddel Dishes II

Hoe maak ik zelf mijn DIY afwasmiddel?

Allereerst heb je onze Werfzeep schoonmaakzeep nodig – dat lijkt verwarrend en dubbelop, dat zeep-zeep, maar ‘Werfzeep’ is de merknaam. Vandaar. Deze is biologisch en met de hand gemaakt in Utrecht. Je kunt hem ook gebruiken voor het zelf produceren van allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen! Alleen niet voor tandpasta. Nee. Niet doen. Geloof ons.

Naast de zeep heb je ook een rasp nodig. Bijvoorbeeld een vrolijke Bubble Buddy Pistachio of een andere favoriete kleur! Hier haal je de zeep langs totdat je een flinke verzameling aan zeepconfetti hebt. Voeg hier water aan toe en je hebt een ecologisch sopje gemaakt!

In plaats daarvan kun je ook af en toe een natte afwasborstel over het blok zeep halen en vervolgens je borden, bekers, schalen, pannen en bestek schoon te maken. En een stuk van de zeep afsnijden en in je teiltje leggen kan natuurlijk ook. Al wat je dan nog hoeft te doen is warm water toevoegen.

DIY Afwasmiddel Dishes IV

Wat kan ik nog meer doen om het milieu te ontlasten?

Aww, wat leuk dat je dat vraagt! Allereerst kun je je afvragen of en hoe vaak je een product nou echt nodig hebt, alvorens je besluit om het wel of niet aan te vullen. In sommige gevallen is het niet eens nodig: waarom zou je bijvoorbeeld dozen vol met wattenstaafjes bestellen wanneer je ook een Lastswab kunt gebruiken? Dat is één staafje dat je tot wel duizend keer kunt gebruiken!

Verder raden we je aan om goed naar de bestanddelen van een product te kijken. Zitten er schadelijke stoffen in? Zijn er dierproeven aan te pas gekomen? Is het op een eerlijke manier geproduceerd? Het beantwoorden van dergelijke vragen helpt je al een heel eind verder.

Laat je bovendien eens inspireren door ons brede aanbod – hint, hint. De uitgebreide Clubeco webshop bevat tal van dit soort hoogwaardige oplossingen waar zowel het milieu als jij zelf beter van worden!

Plaats een reactie