Oké, dat is nogal een doel, en dit begrijpen we ook. Want voedselwaren en andere producten alleen nog maar aanschaffen wanneer ze omgeven zijn door recyclebare verpakkingen zal niet gemakkelijk worden.

Want wat nou als je een product echt nodig hebt, maar je niet aan deze belofte kunt houden vanwege al het plastic eromheen? Of dat het je veel meer geld gaat kosten dan eigenlijk nodig is om zoiets te kopen? Sterker nog… is onze suggestie misschien bedoeld om je te laten falen?

Euhm… soort van. Het enige dat we van je vragen is om streng te zijn voor jezelf. Maar er zitten een heleboel voordelen aan dit eerste groene voornemen. Lees maar even mee!

FAAL

1: Het is oké om te falen

Gaat het je lukken om dit voornemen perfect uit te voeren? Dan mag je jezelf een pro noemen! Het betekent dat je extreem je best hebt gedaan om alles te vinden dat je nodig hebt zonder daarbij het milieu – te zwaar – te belasten. Een hele prestatie!

Maar heb je toch een keer moeten toegeven aan een aanschaf? Dan was dat een verplichte concessie. Je hebt dankzij dit groene voornemen wel de ernst van je missie ingezien. Kortom, je hebt er alles aan gedaan om de behoefte het doel niet te laten overstijgen. Je was je constant geheel bewust van je doel. En dat is de beste manier om het jaar mee te beginnen! Besef dat er altijd in- en externe factoren zijn die het je moeilijk zullen gaan maken.

PINGPING

2: Het is goed voor je portemonnee

Wanneer je de aanschaf van spullen deze maand uitstelt omdat ze voorzien zijn van een plastic verpakking, wil dat zeggen dat je geld bespaart. Bovendien is het uitkijken naar de juiste koopjes ook heel goed voor je. Wanneer zijn welke producten in de aanbieding? En hoezeer heb ik ze nou echt nodig? Dat zijn allemaal dingen om je af te vragen of je ergens nou wel of niet voor moet gaan. Dus wanneer je een geplande uitgave naast je neer kunt leggen, spaar je weer ergens anders voor. En belast je ook nog eens het milieu niet!

HAMSTERBALL

3: Ontspullen

Wie wat bewaart, die heeft wat. Maar als je niet in de rondte consumeert, zie je door de meubelen de kamer tenminste nog.

Veel mensen hebben te kampen met een overschot aan spullen die ze helemaal niet nodig hebben. Zo’n haast hebben met de aanschaf maar er vervolgens helemaal niks mee doen. Herken je dat? Dan is het een goed idee om een barrière op te werpen met dit groene voornemen. In plaats van kopen wat je wordt ingegeven, goed nadenken voordat je je hele huis volplempt met nutteloze artikelen. Je belast het milieu daarmee niet, maar evenmin je portemonnee. En je komt niet om in allerlei objecten die je helemaal niet nodig hebt om een leven vol voldoening te leiden!

LIGHTBULB

4: Alternatieven

Wanneer je merktrouw bent maar toch – letterlijk – merkt dat jouw favoriete product wordt geleverd in plastic en een alternatief niet, dan is dat natuurlijk het overwegen van omschakelen waard. Zeker zolang de andere fabrikant naast een milieuvriendelijke verpakking ook dezelfde – of hogere – kwaliteit weet te bieden die je al gewend was. Natuurlijk, vaste gewoontes opgeven is moeilijk, maar… daar ligt dus juist de uitdaging!

Ga je naar de supermarkt of een andere winkel waar je meerdere inkopen in één keer gaat doen, neem dan in plaats van een plastic tas een linnen variant mee. Of een netje voor fruit. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden, maar het gaat erom dat je in de winkel zelf geen kunststof tassen nodig gaat hebben. Zolang de vraag stokt, gaat dat in dit geval hopelijk ook gelden voor het aanbod.

Plaats een reactie