10 Duurzame swaps
Het leven is al duur genoeg. Moet je dan ook nog bijdragen aan een slechtere leefomgeving? Dachten we dus effe niet! Daarom zijn wij eens even om ons heen gaan kijken en hebben de 10 meest duurzame swaps voor je verzameld. Dat zijn manieren om leefpatronen te doorbreken die schadelijk zijn voor het milieu én je portemonnee. In de regel komt het neer op de vraag: waarom zou je geld blijven uitgeven aan vervangbare artikelen terwijl er herbruikbare varianten van bestaan? Het antwoord is natuurlijk: niet. Dus… klaar om ‘t roer eens flink om te gooien? Dan zijn deze 10 duurzame swaps een mooi begin!
Swap 1: Verse thee vs zakjes
Verreweg de meeste thee wordt geleverd in zakjes waar plastic verpakkingen omheen zitten. Althans, voor een deel bestaan ze uit kunststof. Ze horen daarom bij het restafval, maar komen helaas vaak bij het oud papier terecht.
Voorkom deze verwarring door losse thee kruiden te kopen! Combineer dat met een metalen theefilter en je hebt veel meer keuze dan voorheen. Dat wil zeggen: het is veel gemakkelijker om je eigen melange te creëren. Bovendien staat zo’n filter in je mok of pot toch veel gezelliger? En je gooit ook nog eens veel minder weg. Tel daar de hogere kwaliteit en betere smaak van de thee bij op en je wilt gewoonweg niet anders meer!

Swap 2: Digitaal papier
Papier verspillen doen we vandaag de dag maar al te graag. Officiële instanties en wij als burgers maken ons er massaal schuldig aan. Kijk maar eens naar je boekenkast. Hoeveel bomen zijn er wel niet gekapt voor al die pagina’s? Natuurlijk, een fysieke titel in je handen is wel hartstikke mooi. Voelt ook fijn, dat snappen we best. Maar ondanks de zorgen om cybercrime en minder sociaal gedrag, brengt de digitale wereld wel een mooi alternatief met zich mee: e-books! Ga maar eens na: je hebt alleen je vaste smart device nodig voor alle romans en kookboeken die je wilt lezen. Dat scheelt je een heleboel ruimte op de planken waar je al die literatuur normaal zou opslaan! Zie je wel? Beter voor het milieu én voor jou.
Swap 3: Benenwagen
Dit is een inkoppertje. Veel mensen pakken de auto terwijl de afstand die ze af moeten leggen eigenlijk te verwaarlozen is. Dan kun je vaak beter de fiets pakken. Of zelfs gaan lopen. Dat scheelt weer uitlaatgassen en is ook nog eens hartstikke gezond voor jou!

Swap 4: Solide shampoo
En ja, zelfs in vaste vorm heet dat nog steeds shampoo, hoor. Het grote verschil is dus dat je die dan koopt in de vorm van een blok. Net als bij zeep, dus. Waarom dit belangrijk is? Omdat je dan geen plastic flessen koopt en daarmee de behoefte aan kunststof dus onnodig hoog houdt. Oké, één persoon maakt het verschil niet maar met z’n allen dragen we dat steentje natuurlijk bij. Bovendien bevatten shampooflessen ook nog eens een behoorlijk percentage aan water. Dat betekent dat er minder exemplaren per keer vervoerd kunnen worden waardoor er onnodig veel vrachtwagens, schepen en vliegtuigen nodig zijn om minder van deze haarreiniger te vervoeren! Niet echt duurzaam, hè?
En mocht je nou toch echt een keer in het vliegtuig ergens naartoe moeten, dan kun je deze shampoo gewoon met je meenemen – in tegenstelling tot vloeibare varianten, waar je bij de douane permanent afscheid van moet nemen!
Swap 5: Uitwasbare tafeletiquette
Papieren servetjes. Hartstikke handig! Je gebruikt ze één keer, gooit ze weg en wanneer je er nog eentje nodig hebt, pak je gelijk de volg-
Als jij eenmaal onze mentaliteit haarfijn kan aanvoelen, snap je natuurlijk dat we hier niet blij van worden. Want in plaats hiervan kun je ook gewoon katoenen exemplaren aanschaffen die je na gebruik uitwast en waar je nog jarenlang profijt van hebt. Sterker nog, wees creatief en knip oude gordijnen, tafellakens of kledingstukken tot nieuwe servetten! Dan heb je etiquette én leuke herinneringen aan tafel. Bovendien kies jij helemaal zelf wat voor opdruk je gebruikt!

Swap 6: Meeneembare zwarte motor
Koffie voor onderweg is zo’n beetje het heerlijkste dat er bestaat – zolang je het niet koud laat worden, uiteraard. Maar kies dan niet voor plastic bekers die je sowieso gaat weggooien. Liever gebruik je een al dan niet opvouwbaar exemplaar van siliconen. Het vervaardigen daarvan is niet zo milieubelastend en je kunt hem zo vaak hergebruiken als je wilt. Ook bij je favoriete kiosk op het station of de koffiemachine van een AH to Go!
Oh ja, een klassieke aardewerk mok of een thermosbeker zijn natuurlijk ook duurzame opties.
Swap 7: Terugkerende tasjes
Dat lijkt wel de titel van een Suske en Wiske avontuur, vind je niet? Hoe dan ook, in plaats van overal plastic tassen – die niet meer gratis zijn tegenwoordig – te vragen die je daarna weer weggooit, doe je er verstandig aan om thuis een aantal stevige exemplaren te bewaren en die met je mee te nemen wanneer je boodschappen doet of gaat winkelen. Natuurlijk mogen deze tasjes ook van linnen of een ander materiaal zijn, zolang je tenminste maar geen wegwerp exemplaren meer behoeft.

Swap 8: Meergranenbox
We doelen voornamelijk op brood, maar in een trommel kun je ook andere graanproducten meenemen…. dus waarom niet? Kies dan wel voor een duurzaam exemplaar, bijvoorbeeld van hout of bamboe. Aluminium kan ook, dit materiaal is namelijk vele malen steviger dan wat de reputatie ervan doet vermoeden. En het kan veel gemakkelijker gerecycled worden dan plastic.
Swap 9: Katoen op je gezicht doen
Dat is veel beter dan allemaal van die wegwerpdoekjes kopen. Verwijder eventuele make-up, maak een biologisch katoenen doek nat onder heet water, knijp die een klein beetje uit en gebruik die om je gezicht te reinigen, eventueel voorzien van een gezichtsreiniger. Gooi ze in de was – de doekjes, niet de face wash – en gebruik ze opnieuw!

Swap 10: Pompen of verzepen
Ben je een voorstander van vloeibare zeep? Kies dan wel voor een pompje waarvan je de inhoud kunt vervangen. Waarom er zoveel plastic rommel wordt gemaakt die bedoeld is voor éénmalig gebruik is ons echt een raadsel. Dit alternatief help het milieu en jezelf immers!